BIULETYN INFORMACYJNY OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH

Już niedługo święta

Czas na przygotowanie świąt to okres, w którym sprzątam w domu, pastuję podłogi, myję okna, odkurzam. Jak kupuję choinkę to patrzę na jej wygląd: czy jest ładna i czy ma dużo gałęzi.

Kupuję co roku jemiołę. Jemioła oznacza, że podczas świąt w domu będzie panowała miłość. Ja chodzę do kościoła po opłatki.

Jak jest już posprzątane, to szykujemy potrawy na Święta Bożego Narodzenia. Zabijam karpie i rozprawiam je. U nas piecze się zawsze dużo ciastek, robi dużo sałatki, szykujemy co roku dwanaście potraw: barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, bigos, kapustę z grochem, kutię, śledzie pod różną postacią. Wiele różnych ciastek. Pod obrus zawsze kładziemy troszkę siana na znak, że pan Jezus się narodził w stajni w ubóstwie i chłodzie.

Rozpoczynamy wieczerzę od wspólnej modlitwy i czytania ewangelii św. Łukasza, następnie dzielimy się opłatkiem i zasiadamy do wigilijnego stołu. Od kilku lat jest u nas Gwiazdor i rozdaje prezenty, a potem oglądamy wspólnie telewizję i tak do pasterki. Co roku idę na pasterkę i wracam późną nocą, bo około drugiej. Na drugi dzień odpoczywamy po pasterce, a następnie jemy śniadanie świąteczne. Potem jedziemy w gości i tak ten czas szybko leci.

Święta, święta, czas kolędowania narodziny Pana Jezusa.

Mam tu biały opłatek i stoję przed wami, chcę się nim podzielić z dziećmi, rodzicami i czytelnikami.

„Jezu, Gwiazda Twoja mnie do Ciebie prosto prowadziła. Złoto w darze Ci przyniosłem Dziecineczko miła. Zdrowaś Maryja, pełna łaski, Pan z Tobą. Tyś szczególną jest Osobą. Bóg, widząc Cię prosto z nieba, kazał mi mówić, co trzeba: „To TY, Panienko jedyna, Urodzisz Bożego Syna! I nadasz Mu imię Jezus.“

Krzysztof Wiśniewski

Zakład Aktywności Zawodowej w Przeorsku

przy POSUU Koło w Tomaszowie Lubelskim

Przepis na ciastka – pierniczki świąteczne:

  • 1/2 szklanki miodu

  • 100 g (1/2 szklanki) cukru

  • 160 g (2 szklanki) mąki pszennej

  • 1 żółtko

  • 125 g masła o temperaturze pokojowej

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników

  • 1 szczypta soli

Przygotowywanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Miód mocno podgrzać, a następnie dodać do mąki i wymieszać. Po przestygnięciu dodać cukier, żółtko, masło, sodę, przyprawę do pierników i szczyptę soli. Wymieszać. Zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180°C.

Smacznego!

Kolęda

Nie było miejsca dla Ciebie
w Betlejem w żadnej gospodzie
i narodziłeś się, Jezu,
w stajni, w ubóstwie i chłodzie.

Nie było miejsca, choć zszedłeś
jako Zbawiciel na ziemię,
by wyrwać z czarta niewoli
nieszczęsne Adama plemię.

 Nie było miejsca, choć chciałeś
ludzkość przytulić do łona
i podać z krzyża grzesznikom
zbawcze, skrwawione ramiona.

Nie było miejsca, choć szedłeś
ogień miłości zapalić
i przez swą mękę najdroższą
świat od zagłady ocalić.

Gdy liszki mają swe jamy
i ptaszki swoje gniazdeczka,
dla Ciebie brakło gospody,
Tyś musiał szukać żłóbeczka.

A dzisiaj czemu wśród ludzi
tyle łez, jęków, katuszy?
Bo nie ma miejsca dla Ciebie
w niejednej człowieczej duszy!

Facebook

Ta strona wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić jak najlepszą optymalizację treści na niej zawartych. Czytaj więcej o polityce prywatności i plikach cookies